Medisch Pedicure Sport

In het najaar van 2018 ben ik gestart met de opleiding Medisch Pedicure Sport. Op 24 januari 2019 heb ik mijn diploma behaald en mag ik me officieel Medisch Pedicure Sport noemen.

De Medisch Pedicure Sport adviseert, analyseert en behandelt sportgerelateerde klachten aan voeten en het bewegingsapparaat. Vanaf nu ben ik in staat mijn opgedane kennis adequaat en succesvol toe te passen in de sport verzorgingsbranche.

Tijdens de opleiding Medisch Pedicure Sport werden onder meer onderstaande onderwerpen behandeld:

 • Inspanningsfysiologie: onderzoeken wat er allemaal met en in een lichaam gebeurt als je je inspant. Bijvoorbeeld het versnellen van iemands hartslag en ademhaling bij het traplopen of hoe iemands conditie verbetert door meer te sporten.
 • Functieonderzoeken: verschillende testen uitvoeren die informatie geven over het functioneren van lichaamsdelen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar spierkracht, mobiliteit, balans en co√∂rdinatie.
 • Biomechanica: het bestuderen van de bewegingen binnen de mens. Bewegingen die plaatsvinden door en in spieren, gewrichten, gewrichtskapsels, gewrichtsbanden, pezen en zenuwen.
 • Spierlengtetesten: testen die uitwijzen of spieren voldoende lengte hebben en niet verkort zijn.
 • Meten van weerstand
 • Blessurepreventie en blessurebehandeling
 • Taping, sport-taping, medical taping
Biomechanica
Functieonderzoek voet
Voetafwijking

Een Sportpedicure is inhoudelijk vooral gericht op het toepassen van voetverzorgingsmethoden en technieken bij sport gerelateerde problematiek. De Sportpedicure kan:

 1. een analyse maken van de voet-, huid- en nagelbelasting bij diverse takken van sport,
 2. een behandelplan opstellen,
 3. de behandeling uitvoeren
 4. juiste adviezen geven.

Het geven van advies kan over allerlei onderwerpen gaan, zoals juiste voetzorg, het maken van een keuze van voetverzorgproducten, keuze van diverse hulpmiddelen en bijvoorbeeld adviseren een andere discipline te raadplegen zoals een sportmasseur, sportpodotherapeut of een sportfysiotherapeut.

Nu ik de opleiding succesvol heb afgerond, kunnen ook alle professionele sporters van elk niveau bij mij terecht voor een behandeling van klachten aan de huid en/of de nagels van de voeten, of een preventief voetverzorgings- en schoenadvies in het kader van hun sportuitoefening.

Contactgegevens:

Kirsten Verheijen
Tobias Asserlaan 32
8024 DM Zwolle
06-22138181

ProVoet ProCert